Každá stavba začína uložením tehly. Ako sa však taká tehla vyrába?
Ak nás príbeh o troch prasiatkach niečo naučil, tak potom to, že tehly sú mimoriadne tvrdé. Sú však aj lacné a pomerne jednoducho sa vyrábajú, čo je jeden z dôvodov, prečo sa za posledných 5000 rokov stali jedným zo základných stavebných prvkov na celom svete.
Poďme pekne od začiatku
Výroba tehly je ako pečenie koláča. Výrobcovia tehiel najprv pripravia jednotlivé prísady, väčšinou hlinu, no zvyknú sa používať aj iné materiály, ako napríklad bridlica alebo betón. Niekedy sa pridávajú rôzne prímesi, ktoré tehly sfarbia alebo im dajú inú drsnosť. Potom sa všetko zľahka rozdrví, rozomelie a zmieša s vodou, aby sa vytvorila hladká a tvarovateľná hmota. Tehly sa potom vytvarujú do požadovanej podoby prostredníctvom jedného z troch možných procesov: extrúziou, tvarovaním alebo lisovaním, pričom proces extrúzie je najčastejší. Po tom, ako tehly získajú svoj dobre známy tvar, sušia sa približne 24 hodín pri teplote 100° C. Po vypálení sa nechajú vychladnúť, počas čoho zhustnú a oťažejú. Keď sú hotové, naukladajú sa na seba, obalia mäkkým materiálom, ktorý ich chráni pred poškodením, a pripravia na skladovanie alebo prepravu.